20 Mart 2015 Cuma

Zaragoza Tapas Festivali

Tapas deyince insanın aklına hemen ekmek üzeri "bir şeyler" geliyor değil mi? Buralara böyle yansısa da, canım İspanya'da işler öyle değil. Aslında "atıştırmalık" olarak adlandırabileceğimiz her şey tapas sınıfına giriyor. Bir de Zaragoza gibi sevimli ve minik bir kentte isen, her yıl "Tapas Festivali" düzenleniyor.


Festivalden bağımsız olarak, sabit bir lezzet ve aynı zamanda da favorim olan "sarımsaklı mantar" ile tanıştırmak isterim öncelikle. Pizzada bile mantarı ayıklayan bir insanın favorisi haline gelebilen mantar tapas nasıl bir şeydir, siz hesaplayın! Sarımsaklı tereyağlı bir sosta bekletilen bu büyük mantarlar mangalda pişiriliyor, direk ekmekle servis ediliyor. Barlar sokağının hemen arkasında sadece bu tapası satan bir dükkan var, bütün kutlamalarda naçizane gitmeyi önerdiğim yer olur kendisi. Şimdilik yolu oralara düşenler benim yerime de yiyiversin, zira ilerleyen günler için bu formülü babama uygulatma çabalarım sürüyor.


Her yıl belediye bu tapas festivalini düzenliyor ve mekanlar da halk da katılımcı oluyor. Tapas konusunda iddialı mekanların hepsi kendine özel bir tat üretiyor ve aldığınız biletlerle (atıyorum X euro'ya Y kadar tapas yeme hakkı) seçtiğiniz dükkanlarda tapas yiyip sonra internet sitesinden oy veriyorsunuz. Oylama sonucu birinci gelen, o yıl için şehrin en iyi tapas dükkanı seçiliyor.




"Değişik tat" sözkonusu olunca, eti kavuna sarma, birtakım deniz canlıları sandviçleri, elma içine konulmuş et, kızarmış domuz kanı gibi alternatifler mevcut. Bazıları garip bir şekilde birbirine yakışsa da (elmalı et çok güzeldi mesela)  bazıları gerçekten mide kaldırabiliyor (bu benim için deniz ürünleriydi maalesef) 



En güzel yanı da bütün şehri saran festival havası. Bildiğiniz üzere İspanyollar bayramı seyranı festivali pek seviyor, bize de onların bu neşesinden nasiplenmek düşüyor.

Hiç yorum yok: